Acervo

  • 2020 Vol. 23

    Fruto-oligossacarídeos: aspectos nutricionais, tecnológicos e sensoriais
    Fructooligosaccharides: nutritional, technological and sensory aspects

    Leandro Levate Macedo, Wallaf Costa Vimercati, Cintia da Silva Araújo

  • 2020 Vol. 23

    Quality of ‘Royal Gala’ cut apple during osmotic dehydration
    Qualidade de maçã Royal Gala cortada durante a desidratação osmótica

    Bert Pieters, Fernanda Rosa Assis, Rui Manuel Santos Costa Morais, Alcina Maria Miranda Bernardo Morais

  • 2020 Vol. 23

    Perdas e desperdícios de alimentos: reflexões sobre o atual cenário brasileiro
    Food losses and waste: reflections on the current brazilian scenario

    Karin Luise dos Santos, Jenifer Panizzon, Manuela Machado Cenci, Gabriel Grabowski, Vanusca Dalosto Jahno

  • 2020 Vol. 23

    Efeitos da radiação UV-C em alface e maçã minimamente processadas: uma revisão
    Effects of UV-C radiation on minimally processed lettuce and apple: a review

    Clóvis Antônio Balbinot Filho, Caroline Dellinghausen BORGES

  • 2020 Vol. 23

    Avaliação físico-química e microbiológica de polpas de frutas congeladas comercializadas em Santarém-PA
    Physicochemical and microbiological assessment of frozen fruit pulps marketed in Santarém-PA

    Yone Alves Sousa, Mayara Aparecida Borges, Alciene Ferreira da Silva Viana, Adrielle Leal Dias, José Jeosafá Vieira de Sousa, Bruno Alexandre da Silva, Silvia Katrine Rabelo da Silva, Fagner Sousa de Aguiar

  • 2020 Vol. 23

    Composição química de aguardente de cana obtida por diferentes métodos de destilação
    Chemical composition of sugar cane spirit produced from different distillation methods

    Arthur Paron de Silva, Giovanni Casagrande Silvello, Aline Marques Bortoletto, André Ricardo Alcarde

  • 2020 Vol. 23

    Quality aspects of pepino dulce fruits in distinct ripening stages, packaging forms and storage conditions
    Qualidade de frutos de muricato em diferentes estágios de maturação, formas de embalagem e condições de armazenamento

    Neide Botrel, Raphael Augusto de Castro e Melo

  • 2020 Vol. 23

    Estabilidade física e química de hidrolisados proteicos de okara microencapsulados por spray drying
    Physical and chemical stability of microencapsulated okara protein hydrolysate by spray drying

    Ariana Justus, Marta de Toledo BENASSI, Elza Iouko Ida, Louise Emy Kurozawa

  • 2020 Vol. 23

    Development of a beverage based on citric juice with the addition of whey
    Desenvolvimento de uma bebida à base de suco cítrico com adição de soro de leite

    Roy Criatian Rivero, Constanza Morel, Natalia Sosa

  • 2020 Vol. 23

    Desenvolvimento e caracterização de bioplásticos de amido de milho contendo farinha de subproduto de broto
    Development and characterization of corn starch bioplastics containing dry sprout by-product flour

    Maria Luiza Tonetto Silva, Graziela Brusch Brinques, Poliana Deyse Gurak

  • 2020 Vol. 23

    Evaluation of phenolic and antioxidant properties of strawberry as a function of extraction conditions
    Avaliação de fenólicos e atividade antioxidante em morango em função das condições de extração

    Raquel de Pinho Ferreira Guiné, Paula Maria dos Reis Correia, Ana Cristina Ferrão, Fernando Gonçalves, Clémence Lerat, Theo El-Idrissi, Eva Rodrigo

  • 2020 Vol. 23

    Resistant starch and soy protein isolate in instant noodles obtained by conventional and vacuum frying
    Amido resistente e isolado proteico de soja na produção de macarrão instantâneo obtido pelo processo de fritura convencional e fritura a vácuo

    Maria Gabriela VERNAZA, Yoon Kil CHANG

  • 2020 Vol. 23

    Evaluation of different methodologies for the determination of phenolic compounds in tropical fruits
    Avaliação de diferentes metodologias para determinação de compostos fenólicos em frutas tropicais

    Karina Carvalho Guimarães, Derlyene Lucas Salgado, Elisângela Elena Nunes Carvalho

  • 2020 Vol. 23

    Proposição de uma metodologia preditiva para avaliação do efeito caking em diferentes tipos de açúcares comerciais
    A proposed predictive methodology for the evaluation of caking effect on different types of commercial sugars

    Rodrigo Condotta, Pamela Marques da Silva

  • 2020 Vol. 23

    Determination of D and z values for Salmonella Typhimurium inoculated in an egg-based pastry
    Determinação do valor D e z para Salmonella Typhimurium inoculada em produto de pastelaria à base de ovo

    Márcio Moura-Alves, Carolina Machado, Cristina Saraiva, José A. Silva

  • 2020 Vol. 23

    Drum drying process of jabuticaba pulp using corn starch as an additive
    Processo de secagem em cilindro rotativo de polpa de jabuticaba usando amido de milho como aditivo

    Larissa Peixoto Nunes, Cristhiane Caroline FERRARI, Danielle ITO, Elaine de Cássia Guerreiro Souza, Silvia Pimentel Marconi GERMER

  • 2020 Vol. 23

    Identification of commercial meats from Amazonas, Peru using PCR-RFLP of mitochondrial 12S rRNA gene
    Identificação de carnes comerciais do Amazonas, Peru, por PCR-RFLP do gene mitocondrial 12S rRNA

    Josué Tafur-Culqui, Martha S. Calderon, Danilo E. Bustamante

  • 2020 Vol. 23

    Nutritional enrichment of beef burgers by adding components of non-conventional food plants
    Enriquecimento nutricional de hambúrguer com adição de componentes de plantas alimentícias não convencionais

    Valmor ZIEGLER, Mariane Lobo Ugalde, Iasmim de Almeida Veeck, Fabrizio da Fonseca Barbosa

  • 2020 Vol. 23

    Geração de resíduos na aquisição de vegetais in natura e minimamente processados por serviço de nutrição e dietética de um hospital público
    Waste generation in the acquisition of vegetables in nature and minimally processed by nutrition and dietary service of a public hospital

    Vanessa Thais Peres Melo, Virgílio José Strasburg

  • 2020 Vol. 23

    Occurrence of filamentous fungi isolated from matured blue cheese
    Ocorrência de fungos filamentosos isolados de queijo azul maturado

    Eloiza de Souza e Silva Ribeiro, Ariane Flávia do Nascimento, Lorena Dutra Silva, Nathasha de Azevedo Lira, Fabiana Reinis Franca Passamani, Luis Roberto Batista, Filipe Pereira Matteoli

  • 2020 Vol. 23

    Chemical and sensory characterization of corn oil flavoured by citrus
    Caracterização química e sensorial do óleo de milho com sabor cítrico

    Petra Beatriz Navas Hernández, Armando Carrasquero Durán

  • 2020 Vol. 23

    Fortified and freeze-dried kiwi fruit (Actinidia deliciosa): quality and sensory assessment
    Fruto do kiwi (Actinidia deliciosa) fortificado e liofilizado: avaliação sensorial e da qualidade

    Niladri Chakraborty, Rajat Chakraborty, Asit Kumar Saha

  • 2020 Vol. 23

    Lyophilized and microencapsulated extracts of grape pomace from winemaking industry to prevent lipid oxidation in chicken pâté
    Extratos liofilizados e microencapsulados de bagaço de uva oriundo de vinícolas para prevenir a oxidação lipídica em patê de frango

    Solange Teresinha CARPES, Daiane Pereira, Cristiane de Moura, Amália Soares dos Reis, Leticia Dangui da Silva, Tatiane Luiza Cadorin Oldoni, Jacqueline Florio Almeida, Manuel Vicente Salvador Plata-Oviedo

  • 2020 Vol. 23

    Application of FTIR-ATR to discriminate peach nectars with higher and lower sugar contents
    Aplicações de FTIR-ATR para discriminar néctares de pêssego com elevada e baixa quantidade de açúcares

    Maria Teresa Coelho, Fátima Alexandra Valério, Soraia Inês Pedro, Ofélia Maria Serralha dos Anjos

  • 2020 Vol. 23

    Chemical and physical evaluation, antioxidant and digestibility profiles of white and pigmented rice from different areas of Indonesia
    Avaliação química e física, perfis de antioxidantes e digestibilidade de arroz branco e pigmentado de diferentes áreas da Indonésia

    Nancy Dewi Yuliana, Muhamad Arif Akhbar

  • 2020 Vol. 23

    Estudio de los parámetros de freído sobre las propiedades fisicoquímicas de una botana hecha de harinas de maíz, chicharo y salvado de avena
    Study of frying process parameters on the physicochemical properties of a snack made from corn flours, whole pea and oat bran

    Enrique Arriola-Guevara, Dafnne Monserrat Gudiño-García, Rogelio Prado-Ramírez, Pedro Martín Mondragón-Cortez, Rosa Isela Corona-González, Guadalupe María Guatemala-Morales

  • 2020 Vol. 23

    Effect of vacuum pressure on Yamú fish (Brycon amazonicus) meat during cold storage
    Efeito da pressão de vácuo na carne de peixe Yamú (Brycon amazonicus) durante o armazenamento refrigerado

    Daniel Castañeda Valbuena, Sandy Luz Ovando Chacón, Ana Carolina Torregroza-Espinosa, Héctor Suárez Mahecha

  • 2020 Vol. 23

    Conservação pós-colheita de pêssegos com aplicação de revestimentos aditivados de extrato de erva-mate
    Postharvest conservation of peaches with the use of edible coatings added with yerba mate extract

    Karla Siebert Sapelli, Cacilda Márcia Duarte Rios Faria, Renato Vasconcelos Botelho

  • 2020 Vol. 23

    Optimization on process of ripe canistel (Pouteria campechiana) fruit flour based on several quality characteristics
    Otimização do processamento de farinha de canistel maduro (Pouteria campechiana) baseada em características de qualidade

    Sri Rejeki Pertiwi, Siti Nurhalimah, Aminullah A.

  • 2020 Vol. 23

    Selection of raw cow’s milk thermophilic lactic acid bacteria obtained from southwest Parana, Brazil, with potential use as autochthonous starter
    Seleção de bactérias ácido-láticas termófilas de leite cru bovino obtido no sudoeste do Paraná, Brasil, com uso potencial como fermento autóctone

    Simone Beux, Carla Todescatto, João Francisco Marchi, Edimir Andrade Pereira

  • 2020 Vol. 23

    Secagem da polpa de jambolão (Syzygium cumini) em secador de leito de jorro: efeito da clara de ovo como agente carreador de secagem na qualidade do produto
    Drying of jambolão (Syzygium cumini) pulp in spouted bed dryer: effect of egg white as drying carrier agent on product quality

    Andressa Costa Soares, Nádia Rosa Pereira

  • 2020 Vol. 23

    Sensory quality and consumers’ acceptance towards wild and farmed brown-trout (Salmo trutta) and farmed rainbow-trout (Oncorhynchus mykiss)
    Qualidade sensorial e aceitação pelos consumidores das trutas fário selvagem e cultivada (Salmo trutta) e arco-íris cultivada (Oncorhynchus mykiss)

    Ana Maria Antão-Geraldes, Sílvia Rafael Hungulo, Etelvina Pereira, Amílcar Teixeira, Alfredo Teixeira, Sandra Rodrigues

  • 2020 Vol. 23

    Sweet potato peel flour in hamburger: effect on physicochemical, technological and sensorial characteristics
    Farinha de casca de batata doce em hambúrguer: efeito sobre as características físico-químicas, tecnológicas e sensoriais

    Allana Mariny Marconato, Allana Mariny Marconato, Mirelly Marques Romeiro Santos, Luane Aparecida do Amaral, Gabriel Henrique Oliveira de Souza, Elisvânia Freitas dos Santos, Daiana Novello

  • 2020 Vol. 23

    Kefir fermentation as a bioprocess to improve lentils antioxidant properties: is it worthwhile?
    Fermentação com kefir como bioprocesso para melhorar as propriedades antioxidantes de lentilhas: vale a pena?

    Iuri Magalhães de Alencar Oliveira, Ruann Janser Soares de Castro

  • 2020 Vol. 23

    Thermostability of the visual color and anthocyanins from Rio-Grande-Cherry (Eugenia involucrata DC)
    Termoestabilidade da cor e das antocianinas de Cerejeira-do-Rio-Grande (Eugenia involucrata DC)

    Lauren Menegon de Oliveira, Francine Antelo

  • 2020 Vol. 23

    Otimização por Page do processo de secagem em leito de espuma para produção de café solúvel
    Page optimization of the foam-mat drying process to soluble coffee production

    Gustavo Henrique Souza Silva, Ana Paula Pereira Bressani, Ana Paula Pereira Bressani

  • 2020 Vol. 23

    The effect of fermentation and roasting on free amino acids profile in Criollo cocoa (Theobroma cacao L.) grown in Venezuela
    Efeitos da fermentação e torrefação no perfil de aminoácidos livres do cacau Criollo (Theobroma cacao L.) cultivado na Venezuela

    María del Rosario Brunetto, Máximo Gallignani, Wendy Orozco, Sabrina Clavijo, Yelitza Delgado, Carlos Ayala, Alexis Zambrano

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