Acervo

  • 2023 Vol. 26

    Pesticides in honey: bibliographic and bibliometric analysis towards matrix quality for consumption
    Pesticidas no mel: análise bibliográfica e bibliométrica com respeito à qualidade da matriz para consumo

    María José Jaramillo-Zárate, Lina María Londoño-Giraldo

  • 2023 Vol. 26

    Amido de sementes de manga: Obtenção, propriedades e aplicações
    Starch of mango seeds: Obtaining, properties and applications

    Shirlyanne Ferreira da Silva Oliveira, Ana Paula Trindade Rocha, Thais Jaciane Araújo Rodrigues

  • 2023 Vol. 26

    Food packaging and the new coronavirus: challenges and opportunities for the packaging industry post-Covid-19
    Embalagens para alimentos e o novo coronavírus: desafios e oportunidades para a indústria de embalagens pós-Covid-19

    Gustavo Henrique Moraes, Leda Coltro

  • 2023 Vol. 26

    Salmonella spp. in non-edible animal products: a burden on the broiler industry
    Salmonella spp. em produtos animais não comestíveis: um ônus para a indústria de frangos

    Wellington Luis Reis Costa, Emília Turlande Sêneca Ribeiro dos Santos, Moara de Santana Martins Rodgers, Lia Muniz Barretto Fernandes, Elmiro Rosendo do Nascimento

  • 2023 Vol. 26

    The impact of color on food choice

    Vitória Ribeiro Garcia de Figueiredo Muniz, Isabela Sampaio Ribeiro, Karolline Ribeiro Lima Beckmam, Rossana Catie Bueno de Godoy

  • 2023 Vol. 26

    Strategies for producing healthier chicken nuggets – a review
    Estratégias para produção de nuggets de frango mais saudáveis – uma revisão

    Julliane Carvalho Barros, Marco Antonio TRINDADE

  • 2023 Vol. 26

    Adaptive Laboratory Evolution to obtain lactic acid bacteria strains of industrial interest – a review
    Adaptação Laboratorial Evolutiva para obtenção de cepas de bactérias ácido-lácticas de interesse industrial – uma revisão

    Luana Tirloni, Daiane Heidrich, Claucia Fernanda Volken de Souza

  • 2023 Vol. 26

    Microbiological evaluation of feet-cutter disc for broiler with a self-washing system using heated and non-heated water
    Avaliação microbiológica de disco corta-pés de frangos com sistema de autolavagem utilizando água aquecida e não aquecida

    Ricardo Cavani, Marcela da Silva Rubio, Lucas Bocchini Rodrigues Alves, Khauston Augusto Pereira Alves, Marita Vedovelli Cardozo

  • 2023 Vol. 26

    Determination of exogenous water in grape juice through the isotopic analysis of 18O/16O
    Determinação de água exógena em suco de uva através da razão isotópica do 18O/16O

    Mirella Mallmann Kercher, Susiane Leonardelli, Gilberto João Cargnel, Regina VANDERLINDE

  • 2023 Vol. 26

    Yacon juice as culture and cryoprotectant medium for Latilactobacillus sakei and Staphylococcus vitulinus autochthonous strains
    Suco de yacon como meio de cultivo e crioprotetor para cepas autóctones de Latilactobacillus sakei e Staphylococcus vitulinus

    Noelia Palavecino Prpich, Ernesto Sanabria, María Fernanda Gliemmo, María Elisa Cayré, Marcela Paola Castro

  • 2023 Vol. 26

    Physicochemical composition and functional properties of bee pollen produced in different locations

    Brena Karisa Campos de Melo, Jackeline Alves da Silva, Rhaabe Dayane da Silva Gomes, Patrícia Peixoto Custódio, Gunthineia Alves de Lira, Adriana Margarida Zanbotto Ramalho, Mônica Correia Gonçalves, Sthelio Braga da Fonseca, Adriano Henrique do Nascimento Rangel, Maria de Fátima Bezerra

  • 2023 Vol. 26

    Effects of post-harvest UV-B irradiation on phenolic content and antioxidant activity of Rhodomyrtus tomentosa fruit

    Thi Ngoc Ha Lai, Lan Phuong Hoang, Van Lam Nguyen, Hoai Thi Tran

  • 2023 Vol. 26

    Antimicrobial effect of phenolic-rich jaboticaba peel aqueous extract on Staphylococcus aureus and Escherichia coli
    Efeito antimicrobiano de extrato aquoso rico em polifenóis de casca de jabuticaba em Staphylococcus aureus e Escherichia coli

    Nataís Fleck, Wemerson Castro de Oliveira, Rosiele Lappe Padilha, Adriano BRANDELLI, Voltaire Sant’Anna

  • 2023 Vol. 26

    Biochemical, nutritional, and toxicological properties of the edible species Phlebopus beniensis with ethnomycological notes from Paraguay
    Propriedades bioquímicas, nutricionais e toxicológicas da espécie comestível Phlebopus beniensis com notas etnomicológicas do Paraguai

    Michelle Campi, Claudia Mancuello, Yanine Maubet, Enzo Cristaldo, Brenda Veloso, Francisco Ferreira, Lara Thornton, Gerardo Robledo

  • 2023 Vol. 26

    Viability and resistance of Lacticaseibacillus rhamnosus GG to passion fruit beverages with whey protein isolate

    Adriana Couto Guerra, Eliane Maurício Furtado Martins, Daniele de Almeida Paula, Bruno Ricardo de Castro Leite Júnior, Roselir Ribeiro da Silva, Frederico Souza Lima Caldoncelli Franco, Maurilio Lopes Martins, Gabriel Henrique Horta de OLIVEIRA

  • 2023 Vol. 26

    Characterization of Dutch-Cocoa produced using potash extract from cocoa pod husk as an alkalizing bioresource

    Gibson Lucky Arueya, Olukunle O. Sharon

  • 2023 Vol. 26

    Nutritional and consumer acceptance evaluation of soymilk from specialty and conventional soybean cultivars
    Avaliação nutricional e aceitação pelo consumidor de extrato de soja de cultivares especiais e convencionais

    Ilana FELBERG, Mercedes Concórdia Carrão-Panizzi, Rosires DELIZA, Sidinéa Cordeiro de Freitas, Elizabeth Borges Gonçalves, Sidney PACHECO, Manuela Cristina Pessanha de Araujo Santiago, Rosemar ANTONIASSI

  • 2023 Vol. 26

    Antioxidant activity and bioactive compounds in ora-pro-nóbis flour (Pereskia aculeata Miller)
    Atividade antioxidante e compostos bioativos na farinha de ora-pro-nóbis (Pereskia aculeata Miller)

    Ariane Cristina de Almeida Ciríaco, Ricardo de Morais Mendes, Vania Silva Carvalho

  • 2023 Vol. 26

    Allspice (Pimenta Dioica Lindl) leaves essential oil as a potential antioxidant and antimicrobial source for use in mechanically deboned poultry meat
    Óleo essencial de pimenta-da-jamaica (Pimenta Dioica Lindl.) como potencial fonte antioxidante e antimicrobiana para uso em carne de frango desossada mecanicamente

    Bruna Fernandes Andrade, Vanuzia Rodrigues Fernandes Ferreira, Giselle Pereira Cardoso, Monalisa Pereira Dutra Andrade, Alcinéia de Lemos Souza Ramos, Maria das Graças Cardoso, Eduardo Mendes RAMOS

  • 2023 Vol. 26

    Physicochemical and amino acid profiles of probiotic yoghurt with the addition of podang urang mango (Mangifera indica L.) extract

    Dyah Nurul Afiyah, Riska Nurtantyo Sarbini, Irma Isnafia Arief, Tuti Suryati

  • 2023 Vol. 26

    Variability of volatile compound profiles during two coffee fermentation times in northern Peru using SPME-GC/MS
    Variabilidade dos perfis de compostos voláteis durante dois períodos de fermentação do café no norte do Peru usando SPME-GC/MS

    Jhordy Perez, Martha Steffany Calderon, Danilo Edson Bustamante, Aline Camila Caetano, Jani Elisabet Mendoza, Samia Littly Jahavely Fernandez-Güimac

  • 2023 Vol. 26

    Design determination formula and shelf-life of new additive-free Mediterranean product

    Fatma Rabia Akcatemiz, Mustafa Mortas

  • 2023 Vol. 26

    Spectrophotometry of Winkler and White's official methods for the determination of hydroxymethylfurfural in bee honey

    Isabel Cabral Maeda, Aryele Nunes da Cruz Encide Sampaio, Evelyn Fernanda Flores Caron, José Fernando Nardy, Sarah Cristina de Oliveira, Juliano Gonçalves Pereira, Otávio Augusto Martins

  • 2023 Vol. 26

    Effect of different processing conditions to obtain expanded extruded based on cowpea
    Efeito de diferentes condições de processamento na obtenção de extrusados expandidos à base de feijão-caupi

    Izabel Cristina Veras SILVA, Kaesel Jackson Damasceno-Silva, Jorge Minoru Hashimoto, Carlos Wanderlei Piler de Carvalho, José Luis Ramirez Ascheri, Melicia Cintia Galdeano, Maurisrael de Moura Rocha

  • 2023 Vol. 26

    Optimization of temperature and power density in microwave-assisted hot air oven drying and storage stability of dried apple sticks

    Nabeela Haneef, Yvan Garièpy, Vijaya Raghavan, Darwin Lyew, Tahira Hanif, Najma Hanif

  • 2023 Vol. 26

    Bioactive compounds of Eugenia punicifolia fruits: a rich source of lycopene
    Compostos bioativos de frutos de Eugenia punicifolia: uma rica fonte de licopeno

    Elaine Cristina de Oliveira Braga, Sidney PACHECO, Manuela Cristina Pessanha de Araujo Santiago, Ronoel Luiz de Oliveira GODOY, Monalisa Santana Coelho de Jesus, Víctor de Carvalho Martins, Marcelo da Costa Souza, Alexandre Porte, Renata Galhardo BORGUINI

  • 2023 Vol. 26

    Ultrasound-Assisted Extraction (UAE) of sappan wood (Caesalpinia sappan L.): Effect of solvent concentration and kinetic studies

    Laeli Kurniasari, Mohammad Djaeni, Andri Cahyo Kumoro

  • 2023 Vol. 26

    Application of Generalized Regression Neural Network for drying of sliced bitter gourd in a halogen dryer

    Dinh Anh Tuan Tran, Van Tuan Nguyen, Dinh Nhat Hoai Le, Thi Khanh Phuong Ho

  • 2023 Vol. 26

    Sugarcane (Saccharum officinarum) bagasse as a source of fiber and fat replacer in ice creams: chemical, microbiological, and sensory evaluation
    Bagaço de cana-de-açúcar (Saccharum officinarum) como fonte de fibras e substituto de gordura em gelados: avaliação química, microbiológica e sensorial

    Luis Zuniga Moreno, Fernando Damian, Edgar Landines, Ahmed El-Salous

  • 2023 Vol. 26

    Nutraceuticals based on Portuguese grape pomaces as a potential additive in food products
    Nutracêuticos à base de bagaços de uva portuguesa como potencial aditivo em produtos alimentares

    Ana Ferreira da Vinha, Carla Sousa e Silva, Gonçalo de Magalhães e Sousa, Carla Guimarães Moutinho, João Brenha, Ricardo Sampaio

  • 2023 Vol. 26

    Valorization of lychee fruit peels waste for the sustainable production of value-added ingredient
    Valorização do resíduo casca da fruta lichia para a produção sustentável de um ingrediente de valor agregado

    Ana Ferreira da Vinha, Carla Sousa e Silva

  • 2023 Vol. 26

    Plant based proteins as an egg alternative in cookies: using de-oiled sunflower meal and its protein isolate as an emulsifying agent
    Proteínas vegetais como alternativa ao ovo em biscoitos: uso de farinha de girassol sem óleo e sua proteína isolada como um agente emulsionante

    Thaís Dolfini Alexandrino, Elizabeth Harumi NABESHIMA, Nathália do Amaral Gastardo, Mitie Sônia SADAHIRA, Isabel Muranyi, Peter Eisner, Maria Teresa Bertoldo PACHECO

  • 2023 Vol. 26

    Physicochemical changes during controlled laboratory fermentation of cocoa (CCN-51) with the inclusion of fruits and on-farm inoculation

    María Alicia Peña González, Jennifer Pamela Ortiz Urgiles, Fernanda Alegría Santander Pérez, Marco Antonio Lazo Vélez, Rodrigo Sebastián Caroca Cáceres

  • 2023 Vol. 26

    Nutritional evaluation and palatability of pet biscuits for dogs
    Avaliação nutricional e palatabilidade de biscoitos pet para cães

    Amanda Camila de Oliveira Poppi, Gislaine Gonçalves Oliveira, Jaisa Casetta, Elenice Souza dos Reis Goes, Eliane Gasparino, Diogo de Oliveira Marques, Carla Cristina Alves Nogueira, Sabrina Campos Sbaraini, Sabrina Martins dos Santos, Angelica Khatlab, Ricardo Souza Vasconcellos, Jucilene Cavali, Jerônimo Vieira Dantas Filho, Maria Luiza Rodrigues de Souza

  • 2023 Vol. 26

    Measurement properties of an assay measuring suprathreshold intensity and acceptability for chicken broth containing different amounts of sodium chloride

    Jean-François Giguère, Samuel-Claude Pelletier, Michel Doré1,2, Maria-Cécilia Gallani

  • 2023 Vol. 26

    Dehydrated mango (Mangifera indica L.) applied in milk chocolate development to sucrose reduction purpose: An innovative and success’ case driven by sensory perspective
    Manga desidratada (Mangifera indica L.) aplicada no desenvolvimento de chocolate ao leite para fins de redução de sacarose: Um caso inovador e de sucesso pela perspectiva sensorial

    Marcella Benetti Ventura, Cecilia Teresa Muniz Pereira, Valdecir LUCCAS, Helena Maria André Bolini

  • 2023 Vol. 26

    Physicochemical properties of extrudate-based flakes from whole banana flour and rice flour blends

    Ronel Joel Bazán-Colque, Fiorella Ivette Ruiz-Barreto, Jhony Willian Vargas-Solórzano, Arturo Meléndez-Arévalo, José Luis Ramirez Ascheri

  • 2023 Vol. 26

    Evaluation of a propolis hydroalcoholic solution with glycine in the joint reduction of microorganisms and helminth eggs from leafy green vegetables
    Avaliação da eficácia da solução hidroalcoólica de própolis com glicina na redução conjunta de microrganismos e ovos de helmintos em vegetais de folhas verdes

    Juliana da Silveira Espindola, Natália de Almeida Corrêa Alfredo, Márcia Regina Beux, Sila Mary Rodrigues Ferreira, Diego Averaldo Guiguet Leal

  • 2023 Vol. 26

    Cold mash in brewer wort with low carbohydrate content: a study of the mashing step
    Cold mash na obtenção de mosto cervejeiro com baixo teor de carboidratos: um estudo de brassagem

    Gabriela Dalberto, João Paulo Niemes, Marcos Roberto da Rosa

  • 2023 Vol. 26

    Knowledge and good food handling practices for products of animal origin in the home setting
    Conhecimento e boas práticas de manipulação de produtos de origem animal no ambiente domiciliar

    Eduarda de Cássia Lima Brugeff, Fernando de Almeida Borges, Daniele Bier

  • 2023 Vol. 26

    Impact of Elaeagnus angustifolia flour added to bio-yogurt on probiotic survival and monitoring of in vitro acid tolerance in synthetic gastric fluid

    Alper Güngören, Ayşegül Demircioğlu, Yasin Akkemik, Ahmet Güner

© Brazilian Journal of Food Technology
Av. Brasil, 2880, Jd. Chapadão | Campinas-SP - Brasil - CEP 13070-178
Tel: +55 19 3743-1762 | E-mail: bjftsec@ital.sp.gov.br

Licença Creative Commons
Todo o conteúdo do periódico, exceto onde está identificado, é licenciado sob uma
Licença Creative Commons BY - Atribuição 4.0 Não Adaptada (CC BY 4.0).